De overlegpartner: WoonWest - Huurders WoonWest

Huurders WoonWest
Voor de huurders van de woningcorporatie WoonWest
Huurders WoonWest
Ga naar de inhoud

De overlegpartner: WoonWest

Onze overlegpartners zijn onze verhuurder, WoonWest, en de gemeenten Westland en Midden-Delfland. De basis van het overleg met de verhuurder is de Wet op het overleg huurders verhuurder; ofwel de Overlegwet. De Woningwet regelt het overleg met de gemeenten. In deze wet staat dat in een gemeente prestatieafspraken over de volkshuisvestelijke opgaven gemaakt moeten worden. Deze wet geeft aan dat de huurdersorganisaties als vertegenwoordiger van de huurders als volwaardige partij mee moeten doen in het overleg over de prestatieafspraken.


WoonWest
Onze verhuurder WoonWest is op 1  januari 2025 ontstaan door een fusie van Wonen Midden-Delfland en Wonen Wateringen. Beide fuserende woningcorporaties hebben een geschiedenis van meer dan 100 jaar. Zo is Wonen Wateringen in 1914 begonnen als Wateringsche Bouwvereniging. Wonen Midden-Delfland ontstond 5 jaar later in 1919 toen in Den Hoorn de Woningbouwvereniging Sint Willibrordus en in Schipluiden Woningbouwvereniging Schipluiden, Sintmaartensregt, Hodenpijl en Keenenburg werden opgericht. In 1969 fuseerden de woningbouwverenigingen uit Schipluiden en Den Hoorn en gingen verder onder de naam Sint Willibrordus. In 2010 kwam door een fusie van Sint Willibrordus met de Algemene Woningstichting Maasland, die in 1969 opgericht werd, Wonen Midden-Delfland tot stand.

Overlegwet
Wie in de geschiedenis van deze twee gefuseerde woningcorporaties duikt, zal merken dat woningnood en gesteggel over sterke huurverhogingen in de afgelopen ruime eeuw regelmatig de revue passeerden.
Helaas is de woningnood, ondanks de inspanningen van woningcorporaties en overheden, er nog steeds. Zo moet er gebouwd worden. Over deze nieuwbouw, maar ook over renovatie en onderhoud van de bestaande woningen en bijvoorbeeld de service van de verhuurder naar de huurder, mogen de huurders meepraten. Dat is sinds 1998 geregeld in de Wet op het overleg huurders verhuurder, die binnen de kring van corporaties en huurdersorganisaties vaak kortweg de Overlegwet wordt genoemd.

Huurdersorganisaties
Dat overleg tussen de verhuurder en huurders gaat via huurdersorganisaties die de huurders vertegenwoordigen. Zo zijn in 2003 de Huurders Vereniging Maasland en de Huurdersvereniging Schipluiden-Den Hoorn opgericht die het overleg bij hun corporaties en later bij Wonen Midden-Delfland deden. Bij Wonen Wateringen was dat de Stichting Huurders Wonen Watering, die in 2020 opgericht is. De besturen van deze drie huurdersorganisaties hebben besloten om direct bij het ontstaan van WoonWest samen te gaan in één sterke huurdersorganisatie: Huurders WoonWest. Als aanvulling van de Overlegwet is er tussen de woningcorporatie en huurdersorganisatie een samenwerkingsovereenkomst afgesloten.


Samenwerking
Deze afspraken tussen verhuurder en huurder beogen een sterke band tussen verhuurder en huurdersorganisatie, waarbij de huurdersorganisatie als gelijkwaardige partner eerder betrokken wordt bij het beleid van de verhuurder. Ook is het vastgelegd dat WoonWest onze organisatie als exclusieve vertegenwoordiger van de huurders van WoonWest erkent. Dat er minimaal 5 keer per jaar een overleg tussen het dagelijks bestuur van Huurders WoonWest en een vertegenwoordiger van het bestuur van WoonWest is; en dat het voltallige bestuur van Huurders WoonWest minimaal één keer per jaar met het bestuur van WoonWest overlegt.
Ook geeft de samenwerkingsovereenkomst duidelijkheid over de financiering van onze organisatie door de woningcorporatie.

Huurderscommissarissen
Niet alleen Overlegwet maar ook de Woningwet geeft de huurdersorganisatie een plaats in het overleg met de verhuurder. Zo heeft volgens de Woningwet de huurdersorganisatie het recht om een bindende voordracht te doen voor minimaal een derde van de leden van de Raad van Commissarissen (RvC). Deze commissarissen worden ook wel huurderscommissarissen genoemd. Dat betekent dat voor een RvC van vijf commissarissen er twee door de huurdersorganisatie zijn voorgedragen. De bestuursleden van Huurders WoonWest vinden het belangrijk dat zij in contact blijven met de door hen voorgedragen huurderscommissarissen. Bijvoorbeeld dat de huurderscommissarissen twee keer per jaar een bestuursvergadering bijwonen.
Huurders WoonWest behartigt de gemeenschappelijke belangen van huidige en toekomstige huurders van woongelegenheden van WoonWest en is een overlegorgaan met WoonWest en de gemeenten in de zin van de Wet op het overleg huurders verhuurder en de Woningwet
Stichting Huurders WoonWest is ingeschreven bij de KvK onder nummer: 78188121
Terug naar de inhoud